Image

YOGA nedir?


Yoganın sanskritçe anlamı bütünleşmedir. Yoga, zihni ve bedeni birlik ve uyum seviyesine getirerek tüm evrenle bütünleşmeye giden yoldur.
Yoga ne değildir diye sorarsak…
Yoga egzersiz değildir ya da sadece matın üzerinde yapılan bir takım hareketler değildir.
Yoga;
1- Doğru nefes
2- Doğru hareket
3- Doğru gevşeme
4- Doğru beslenme
5- Olumlu düşünce ve meditasyon
başlıklarının bir bütünüdür. Ve tüm başlıklar birbirleri ile ilişkilidir.

Hayatla Dans çatısındaki yoga derslerimizde, bu beş başlığın birliğine önem verir; bu çerçevede derslerimizi sürdürmeyi amaçlarız.

YOGA ile HAYATLA DANS derslerinde ne öğreniyoruz?


Kısaca;
. Temel yoga pozlarını ve kendi bedenimizin sınırları dahilinde bu pozları nasıl yapabileceğimizi,
. Bedenimizin sınırlarını ve potansiyelini,
. Doğru gevşemeyi, gerçek dinlenmeyi,
. Hem fiziksel, hem zihinsel esnemenin ve güçlenmenin yollarını,
. Yoga felsefesinin temel bilgilerini ve yaşamımıza nasıl entegre edebileceğimizi,
. Meditasyon tekniklerini ve zihnimizi kontrol edebilmeyi,
. Temel nefes tekniklerini ve nerelerde kullanabileceğimizi,
. Nefes ve hareket bütünlüğünü,
. Evimizde kendi kendimize yoga pratiği yapabilmeyi öğreniyoruz.

YOGA derslerinin içeriği nasıl?


Pandemi dönemi bize online dersleri hediye etti. Birlikte aynı stüdyoda alanı paylaşmak ve deneyimlemek çok özel olsa da artık farklı bir akışımız ve öğretimiz daha var.

Online dersler ile en değer verdiğim “kendi kendine yoga yap” kazanımını hayatımıza daha rahat entegre edebiliyoruz. Saat konusunda da oldukça esnek olabiliyoruz. Bu da bize hem farklı saatlerde hem de daha çok buluşma vesilesi oluyor.

Online yoga dersleri 2 farklı ders tipinden oluşuyor.

1. Sivananda Yoga

Tıp doktoru Swami Sivananda 1900’lü yılların başında yoga ilmine bilgi ve tecrübesi ile farklı bir akış getirerek bir ekol başlatmıştır. Sivananda serisi tepe çakrasından kök çakraya bedenimizdeki kasları, organları, hormon merkezlerini uyararak bedende ve zihinde sağlıklı hal için çalışmamızı sağlar. Nefesimiz asanalarda önemle ve titizlikle kullanıldığı için bedensel ve zihinsel farkındalığımız artar ve yoğun pratiklerde dahi laktik asit birikimini önleyerek yorgunluk ve kas ağrısı belirtilerini önler.

2. Orta Seviye

Bu derslerimizde orta seviye akışlar çalışılır. Beden sınırlarımız araştırılır. Bir akışın kişinin bedenine uygun modifiyesi incelenir. Ayrıca dersler ilerledikçe akışlar ile duygu-düşünce çalışmaları yapılır. Bu çalışmalarda beden kullanılarak duygu ve düşüncedeki tutumların (sertlik, dirençler, esneklik, denge…) farkındalığı artar.

Dersler 3 farklı zamana ayrılıyor;

Gün doğumu çalışmaları: Güne erken başlamanın getirdiği yaşamsal kaliteleri deneyimlemek üzere saat 6:00 derslerimiz var. Sabah saatlerinde omurga sağlığı için özel bir qigong pratiği ve Sivananda yoga ile bedenimizi ve zihnimizi uyandırıp, ateşleyerek güne sağlıklı bir başlangıç yaparız.

Sabah çalışmaları:

Saat 10:00 gibi başladığımız bu çalışmalarda Orta Seviye derslerimizi gerçekleştiririz. Hem kaslarımızı güçlendirmeyi hem de duygu-düşünce kontrolü çalışmalarımızı yaparak güne devam ederiz.

Akşam çalışmaları:

Bu saatteki yoga derslerinde temel hedefimiz gün boyu bedenimizde ve zihnimizde birikenleri bırakma, arınma ve yatağa zihinsel anlamda temiz girmedir. Bu derslerde hem güçlenme hem de esneme çalışılır.

Derslerin ortak hedefi en başta bahsettiğimiz gibi bedeni ve zihni tanıma, farketme, esnetme, güçlendirme yollarını birlikte keşfetmemizdir. Ayrıca katılımcıların kendi kendine ihtiyacına göre yoga yapabilir hale gelmesi tüm çalışmaların temel niyeti ve düşüdür.